Museale Schuitenhelling van Nico Vader

Vaders Museale Schuitenhelling is gelegen aan de rand van Landschapsreservaat Oosterdel, het laatste ongerepte deel van: het Rijk der Duizend Eilanden.

foto impressie (http://www.mijnalbum.nl/Album=ERTWOHRQ )
 
Vaders Museale Schuitenhelling is samengesteld uit onderdelen van scheepswerfjes en schuitenhellingen die tot de jaren zestig van de vorige eeuw operationeel waren in polder ‘Geestmerambacht’.
Deze polder viel in de zeventiger jaren ten prooi aan een omvangrijke ruilverkaveling. Daardoor verdween het bijzondere vaarlandschap, de sloten maakten plaats voor wegen: van vaarpolder naar rijpolder.
Vaders Museale Schuitenhelling is een typisch Noord-Hollandse schuitenhelling waarop karakteristieke akkerschuiten gebouwd en onderhouden werden. In dit historische landschap is de schuitenhelling een beeldbepalend element.

De verzameling gereedschappen en werktuigen geeft een compleet beeld van hoe tussen 1850 en 1950 gewerkt werd. Van houtbouw naar staalbouw, van handmatig naar machinaal. In de haven en op het terrein van  Vaders Museale Schuitenhelling bevinden zich enkele historische vaartuigen, waaronder een in 1893 gebouwde Langedijker Koftjalk en enkele akkerschuitjes.

Mogelijkheden voor bezoekers:
Rondleiding met uitleg en demonstraties,
Vaarexcursie met de Langdijker Koftjalk. Tijdens de vaart krijgt u uitleg over het poldergebied; de complete ontstaansgeschiedenis wordt in chronologische volgorde verteld.
Workshops: U maakt in groepsverband kennis met klassieke scheepsbouwtechniek, in theorie en praktijk. U bouwt onder begeleiding het schaalmodel van een akkerschuit.

Bezoek uitsluitend op afspraak, vanaf € 2,- p.p.

Adres:
Vaders Museale Schuitenhelling
Sluiskade 16,
1721 CB  Broek op Langedijk.                   
06 – 16261914
K.v.K. 37144374

voor meer informatie:
Werfen (http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/afbeeldingen/landzaken/werven/werf-vader.html)
impressie impressie