AllemanskerkDe Allemanskerk in Oudkarspel is eigendom van de Protestantse Gemeente Langedijk-Noord en wordt volop gebruikt voor kerkdiensten en ook concerten of cd opnames. Elke zondagmorgen is er om 10.00 uur een kerkdienst. | |
Geschiedenis van de AllemanskerkDe kerk van Oudkarspel heette de Aldenkercha. Later in de Middeleeuwen kwam de kerk van Oudkarspel bekend te staan als de St. Maartenskerk, gewijd aan de heilige Martinus, Bisschop van Tours. In 1574 kwam de kerk in protestantse handen. De officiële naam luidt echter nog steeds “St. Maartenskerk”maar na de brand in 1969 waar met de hulp van Alleman de kerk weer uit de as verrezen is vandaar de naam” Allemanskerk”.
De Allemanskerk is korte tijd nog een stadskerk geweest. In het jaar 1415 verleende Willem de Zesde, hertog van Beieren en beheerder van dit gebied, stadsrecht aan de vier dorpen van Langedijk. In 1426 raakte deze het stadsrecht weer kwijt, na een verloren strijd van Willems dochter Jacoba van Beieren tegen heer rivaal Philips van Bourgondie.
Het eerste gebouw ( de kapel) was waarschijnlijk van hout. Het allereerste stenen gebouw was grotendeels op getrokken uit turfdrijfsteen en had een vierkante toren met spits. De huidige toren is nog deels uit die tijd( 12de eeuw). Dat is onder andere te zien aan de ronde Romaanse bogen van de ramen en portaal van de kerk. Het schip werd vernieuwd in de 14de eeuw en het koor werd rond 1500 bij gebouwd. Dit is te zien aan de gotische ramen met hun spitse bogen. De toren had oorspronkelijk een spits , maar in 1621 is deze door blikseminslag verloren gegaan.
Kerk en toren verkeerden in 1706 in slechte staat en de financiele toestand van de kerkelijke gemeente was zwak. Men kreeg toestemming van de Staten van Holland om de nodige herstellingen te doen , maar met de bepaling dat gedurende 12 jaar heffingen moesten worden gelegd op bier, wijn, tarwe, turf en andere producten om op die manier geld voor het onderhoud van de kerk te verkrijgen. In het zelfde jaar is een grote restauratie uitgevoerd maar de spits is nooit vervangen.
Toen de 12 jaar voorbij waren ontving de gemeente in 1718 een groot legaat van de overleden Burgemeester van Oudkarspel, Reijer Adriaanszoon Groenveld ( 1647-1718). In het testament stond, dat het legaat bestemd was ten dienste van het Godshuis, afzonderlijk moest worden geadministreerd en dat het geerfde land nimmer verkocht mocht worden. | Bezienswaardigheden
OrgelOnder de bezienswaardigheden hoort het orgel dat na de brand is gebouwd door Hubert Schreurs Orgelbouwer te Amsterdam. Het orgel heeft een Frans karakter. De goede akoestiek in de kerk en het bijzondere karakter van het orgel maken de kerk zeer geschikt om te musiceren. Grafkelder en grafstenenOnder het koor bevindt zich een grafkelder van de Heer van Oud Carspel. In deze kelder werd onder meer bijgezet Joan van Stalburg, predikant te Oudkarspel van 1743 tot zijn dood in 1777. Op het koor bevinden zich 28 fraai bewerkte grafstenen, waarvan de oudste dateert uit 1574. Rechts naast het orgel bevinden zich de resten van de waterput. Voor de brand was er een put waar de inwoners van Oudkarspel bij grote droogte water konden krijgen maar als de put opgedroogd was moest er water uit de duinen gehaald worden. Het doopvont dat nu gebruikt wordt is afkomstig uit de ontmoetingskerk te Noordscharwoude ( de vroegere Ned. Herv. Kerk) evenals de avondmaalstafel. KlokIn de toren hangt de grote luidklok. In 1638 werd de oude klok uit 1562 vervangen dor een grotere klok met een middellijn van 1,36 meter en een gewicht van ongeveer 2000 kilogram. Gevolgd door een klok met een middellijn van 129 cm en een gewicht van 1600 kilo en is gemaakt van de oude klok uit 1638, door Petit en Fritsen te AarleRixel. Glas-in-loodramenIn het koor zijn 9 gebrandschilderde ramen aangebracht. 5 dateren uit 1971: 2 aan de noordzijde en 2 aan de zuidzijde en 1 aan de oostzijde. In het jaar 2001 zijn aan de noord- en zuidzijde nog een raam geplaatst (dag en nachtraam) en in 2011 en 2012 nog aan de noord- en zuidzijde elk 1 (geboorte -en pinksterenraam). De 5 uit 1971 zijn geschonken door hen die een financiele bijdrage hebben geschonken voor de herbouw na de brand van 1969. Het betreft de Groenveld Stichting, Houthandel Eecen, Orgelbouwers Schreurs Adema en de Noordhollandsch Brandwaarborg Maatschappij. Het raam aan de oostzijde bevat een kruis met daarom heen palmbomen en eronder een silhouet van Jeruzalem. In 2001 werden twee ramen geplaatst: een dag en een nachtraam. In deze ramen is de verbondenheid te zien met de niet meer bestaande of in gebruik zijnde kerkgebouwen in Noord-Scharwoude en hun familieleden die in het verleden onze gemeente hebben gediend tot uitdrukking brengen. Het ontwerp is van Ingeborg van Bleisem en de uitvoering was in handen van glazenier Jan Hoebe.
Langedijker ZomerdagenIn de maanden juli en augustus is op woensdag de Allemanskerk open van 14:00 t/m 16.30 uur.
|
Contact
Zoeken | Maps |