Opening nieuwe seizoen in museum ’t Regthuis in Oudkarspel

Op zaterdag 6 april opent Aris Bouwens de tentoonstelling ‘Kiek nu voor later’ in museum ’t Regthuis van de Stichting Langedijker Verleden.       
                             
De tentoonstelling is een zorgvuldig gekozen selectie uit ca 500 negatieven van Hermann Möller, fotograaf te Langedijk en beschikbaar gesteld door zijn zoon Karl. Het zijn foto’s uit de periode van 1949 tot 1956. Het gaat om trouwfoto’s, bruiloften, dorpsgezichten, familie- en groepsportretten, bedrijven, scholen, jubilea en verenigingen, allemaal in en rondom Langedijk. Vooral voor mensen met herinneringen aan die tijd moet het een uitdaging zijn om te zien wie ze nog kennen of wat ze nog weten van toen.

Ook voor bezoekers met minder verleden in Langedijk is deze tentoonstelling zondermeer de moeite waard. ‘Kiek nu voor later’ geeft een uniek beeld over en op de Langedijker samenleving van kort na de oorlog tot einde jaren vijftig.

Hermann Möller
Hermann Möller nam in 1937 de manufacturen en confectie zaak in Oudkarspel over van zijn vader Karl Wilhelm. Al snel vulde hij zijn zaak aan met een nieuwe activiteit, de fotografie. Hermann slaagde erin zich te ontwikkelen tot een eerste klas vakman op fotogebied. Jarenlang stond de naam Möller garant voor prima fotowerk.

De overige bezienswaardigheden.
Op de expositiezolder zijn de vitrines met de foto’s van Möller aangevuld met voorwerpen, die een rol gespeeld hebben ten tijde van de gefotografeerde activiteiten. Een familie op ware grootte en in authentieke kleding completeert het tijdsportret. Gebleven zijn de ‘Canon van Lange¬dijk’, maquette van de “slag in Oudkarspel” uit 1799, de oude dorpsfoto’s in de betreffende mappen en op de PC’s. Regelmatig zullen dit seizoen op het TV-scherm in de trouwzaal films over ‘oud’ Langedijk vertoond worden. Overigens zijn de Dvd’s van Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude en Oudkarspel nog steeds te koop.

Uitnodiging
Wij nodigen u van harte uit voor de opening van museum ’t Regthuis op zaterdag 6 april om 10.00 uur en hopen u in groten getale te mogen begroeten. Bent u op deze dag verhinderd dan ontvangen wij u graag op een ander moment tijdens de openstelling.

Openingstijden
Op zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur gedurende het seizoen, dat loopt van zaterdag 6 april 2013 t/m zondag 15 september 2013. Tijdens het Nationale Museumweekend (6 en 7 april) en op de Open Monumentendagen (14 en 15 september) ook op zaterdag open van 10:00 tot 17:00 uur.
Tevens op afspraak.

Adres:
Dorpsstraat 861
1724 NP Oudkarspel
Hermann Möller in 1958 Hermann Möller in 1958
Foto’s van Hermann Möller in tentoonstelling Kiek nu voor later Foto’s van Hermann Möller in tentoonstelling Kiek nu voor later