Jan Arentsz Langedijk en de Bibliotheek slaan handen verder ineen

De docenten Nederlands en Tereza de Vries van de bibliotheek zijn samen om tafel gegaan om een unieke kans te benutten. “We zijn beide gehuisvest in een prachtig gebouw” aldus Kirsten Allijn van het Jan Arentsz en hebben een gezamenlijk doel: kinderen enthousiast te maken voor lezen. Lezen bevordert namelijk de leerprestaties.

“De docenten en leerlingen zijn altijd welkom in de bibliotheek” aldus Tereza de Vries.  “Maak gebruik van de schatkamer die onze bibliotheek is en zet de materialen creatief in”.

Al een aantal jaar krijgen alle leerlingen van het Jan Arentsz een gratis bibliotheekpas. Ook voor de docenten ligt er een gratis pas klaar als zij materiaal voor hun klas willen lenen. Regelmatig komen klassen op bezoek voor kennismaking met een deel van de collectie of instructie over het maken van keuzes. De docenten Nederlands hebben voor de zomer samen met Tereza een nieuwe collectie Lezen voor de Lijst samengesteld. Deze omvat 100 titels, die geschikt zijn om te lezen voor het eindexamen VMBO. Eenvoudige boeken voor leerlingen, die lezen lastig vinden, maar ook pittige Nederlandse literatuur voor de liefhebber. Vanaf 22 september is er in de heringerichte bibliotheek een prominente eigen plek voor deze boeken.

Een kwartier lezen per dag vergroot de woordenschat met 1000 woorden per jaar. Elke leerling van het Jan Arentsz heeft standaard een leesboek in de schooltas zitten. Ben je klaar met het maken van een toets, dan ga je heerlijk lezen. Lezen is pas leuk als het boek je past! De samenwerking met de bibliotheek sluit naadloos aan bij het taalbeleid van de school. Elk bibliotheekbezoek levert een leesimpuls op. Het Jan Arentsz en de bibliotheek bevinden zich allebei in de Binding, dus even binnenlopen is zo gedaan.

 

BIEB3 BIEB3