50 jaar zwemmen in Langedijk

Viering en een Expositie

Noord-Scharwoude: 30 april 1966 – 2016: Dat moet gevierd worden! Op 30 april 2016 rekent Duikerdel even terug naar de prijzen van voorheen. Je kop koffie, thee, patatje, entree: daar betaalde men vroeger een gulden voor. Als we dit omrekenen naar de euro kom is dat 50 cent; tel daarbij op dat het 30 april alweer 50 jaar geleden is dat het eerste zwembad in Langedijk werd geopend en dan is het motto van die dag: alles in het bad voor 50 cent!

Het is 30 april 1966 als locoburgemeester Jac. Weel niet alleen “de Nederlandse driekleur” hijst, maar ook een “zeer artistiek vervaardigde gemeentevlag” met daarop het wapen van de gemeente Langedijk, een azuurblauwe achtergrond en vier sterren die de dorpen van Langedijk symboliseren. De aanleiding? De Reuring wordt geopend, het zwembad waar Langedijk lang op gewacht heeft. De dag ervoor heeft de gemeente het bad overgedragen aan de Stichting Zwembad Langedijk, die er een succesvol eerste jaar van maakt: 127.000 bezoekers – op regenachtige dagen “zelfs uit de badplaatsen”, aldus het Westfries Genootschap.

Inmiddels is Duikerdel het zwembad van Noord-Scharwoude. In 1996 fuseert de Stichting Zwembad Langedijk met Stichting zwembad de Bever in Sint Pancras tot Stichting Zwembaden Langedijk. Acht jaar later komt daar ook Stichting Sporthal Geestmerambacht bij en ontstaat de huidige Stichting Sport Servicepunt Langedijk.

Er is dus veel veranderd, maar we vieren op 30 april dat we met elkaar Langedijk nog steeds sportief, gezond en gezellig houden!

 

Expositie: 50 jaar zwemmen in Langedijk

Waar was u in de zomer van 1966? Beleef de Langedijker zwemhistorie opnieuw, of juist voor het eerst. Het is immers 50 jaar geleden dat buitenzwembad de Reuring in Noord-Scharwoude haar deuren opende. Op dezelfde plek vind men nu zwembad Duikerdel, waar donderdag 21 april om 20.00 uur een prachtige expositie wordt geopend door wethouder Sport van Langedijk:  Jasper Nieuwenhuizen.

De expositie is ingericht met foto’s, persberichten en een film van de eerste jaren.

Er is immers genoeg bewaard gebleven. De eerste bedrijfsleider van de Reuring, de heer Gode, was namelijk amateurfotograaf en – filmer. Dit levert uniek materiaal op dat een prachtig tijdsbeeld geeft: de bouw van het bad, de opening, de zwemlessen van het eerste jaar en ook het diplomazwemmen ontbreekt niet! De mooiste zwart-wit foto’s zijn op doeken afgedrukt en zijn te bewonderen in het zwembad. Het 15 minuten durende filmpje van het eerste zwemseizoen zal bij menig Langedijker nostalgie of herkenning oproepen. Sport Servicepunt Langedijk (SSL) is dan ook ontzettend blij deze beelden te kunnen laten zien.

1968 IMG_0004 1968 IMG_0004