KUNSTUITLEEN ALKMAAR KLEURT WIT

WIT, één kleur - acht kunstenaars

In Kunstuitleen Alkmaar is onder de noemer WIT vanaf donderdag 20 november t/m 8 januari 2022 werk te zien van acht kunstenaars in 1 kleur. Zaterdag 20 november om 16 uur bent u van harte welkom bij de opening door Marianne Roodenburg.

 

Kunstenaar Marianne Roodenburg is als curator intensief betrokken bij het project waarbij het drieluik Rood-Blauw-Wit centraal staat. In het voorjaar van 2019 stelde zij de tentoonstelling ROOD samen. Drie kunstenaars namen toen de kleur rood als uitgangspunt voor hun werk. Vervolgens volgde in november 2020 t/m januari 2021 de expositie waarin zes kunstenaars hun visie gaven op de kleur BLAUW

Nu kleurt de expositieruimte van Kunstuitleen Alkmaar van 20 november 2021 t/m 8 januari 2022 WIT. Met acht kunstenaars: Julius Stibbe, Marjolein Witte, Maaike Kramer, Sander Reijgers, Gijs van Noort, Marianne Roodenburg, Jeroen Koolhaas en Lieke Zeeman, laten zeer divers werk zien dat geïnspireerd is op de kleur wit.

 

K. Schippers schrijft in het gedicht De Ontdekking de versregels:” Als je goed om / je heen kijkt / zie je dat alles / gekleurd is “ Een even eenvoudige als diepzinnige constatering. We nemen onze omgeving misschien wel waar, maar zíen niet echt wat de betekenis daarvan is. Wit wordt vaak geassocieerd met onschuld en vrede, het is de kleur van verblindend sneeuwwit en de kleur van wolken. Net als in de wolken laat wit alle andere kleuren meespelen als zachte schaduwtinten. Als je kijkt, goéd kíjkt, dan zie je in het verborgene, steeds meer. Het wonder geeft zich prijs. Ook kunst levert wonderen, als je daar open naar kijkt en doorziet welk palet een kunstenaar hanteert. Deze expositie laat zien wat kunstenaars met verschillende materialen tot stand kunnen brengen.

 

 

Wit als kleur 1 Wit als kleur 1